Vliv konzervantu na kvalitu vojtěškové siláže
Kateg. publikace | Články v odborných časopisech |
Interní odkaz | 18031.pdf |
Abstrakt | V pokusu se silážováním vojtěšky o sušině asi 35 % bylo hlavním cílem posoudit vliv vybraných silážních přípravků na kvalitu siláže získané po sklizni s různou délkou řezanky. Kromě kontroly bez aditiva byl testován vliv tří chemických a jednoho biologického konzervantu. Pro zjištění skutečné délky řezanky byl použit Penn State Particle Size Separator. V průběhu fermentace byla kontinuálně měřena teplota speciálními mikročidly s přesností 0,065 °C. Po separaci siláže s delší řezankou zůstalo 69,9 % hmoty na sítu s oky 19 mm, s kratší řezankou pouze 25,7 %. Délka řezanky výsledky fermentace významně (P < 0,05) neovlivnila. Jiné to bylo u vlivu aditiv. V porovnání s kontrolou bez aditiva byl zjištěn významně vyšší obsah kyseliny octové u chemického přípravku Safesil a významně nižší poměr mezi obsahem kyseliny mléčné a těkavých mastných kyselin u biologického přípravku BonSilage Forte. U všech siláží se po založení do sila zvýšila teplota přibližně na 33 °C za šest až osm dnů a pak pomalu celé tři měsíce sledování klesala na teplotu 24 až 25 °C, přičemž u siláží s delší řezankou to bylo pomaleji |
Projekt | Zefektivnění systému výzkum – vývoj – inovace – transfer v oblasti živočišné výroby pro zlepšení konkurenceschopnosti agrárního sektoru |
Oddělení | Výživa a krmení hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace