Vliv lokality na ukazatele výživné hodnoty vojtěšky, pěstované v letech 2018 až 2022
Kateg. publikace | Články v odborných časopisech |
Interní odkaz | 23154.pdf |
Abstrakt | Cílem práce bylo posouzení vlivu lokality na obsah živin u vojtěšky, pěstované v pěti po sobě jdoucích letech 2018–2022. Lokalita Troubsko patří do řepařské výrobní oblasti, s nadmořskou výškou 270 m, lokalita Hrušovany nad Jevišovkou leží v Dyjsko-svrateckém úvalu v blízkosti řeky Dyje, má průměrnou nadmořskou výšku 181 m. V každé z obou lokalit byly z prvních třech sečí odebrány vzorky vojtěšky, které byly následně chemicky analyzovány běžnými metodami podle AOAC (2005). Troubsko je oblast s nižší průměrnou teplotou a s nižším množstvím srážek, i proto tam vojtěška dosahovala při sklizni pozdější sklizňovou zralost zhruba o 2 dny. V Troubsku byl ve srovnání s lokalitou Hrušovany nad Jevišovkou stanoven ve vojtěšce v době sklizně vyšší obsah sušiny, ADF, NDF i popele a nižší obsah N-látek. |
Projekt | Aplikace precizního zemědělství v celém procesu od výroby siláží až po krmení skotu, Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace |
Oddělení | Výživa a krmení hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace