Vliv obsahu sušiny a délky řezanky na kvalitu siláží
Kateg. publikace | Články v odborných časopisech |
Interní odkaz | 23022.pdf |
Abstrakt | U vojtěškových i kukuřičných siláží byly během let 2018 až 2022 testovány následující technologické prvky: obsah sušiny a délka řezanky. Obsah sušiny hraje významnou roli především ve zvýšení teploty na začátku fermentace. Potvrdilo se, že každé zvýšení teploty siláže po jejím založení znamená ztrátu energie a sušiny. Rozdíly mohou být několik procent, ale i mnohem vyšší. Vysoký, ale i nízký obsah sušiny siláže představuje především velké riziko Maillardovy reakce. Sucho během vegetačního období mělo větší vliv na fermentační ukazatele (nižší kyselost siláže i obsah kyseliny mléčné i octové), zatímco období s počasím více deštivým, mělo vyšší vliv na výživné hodnoty (nižší obsah vlákniny a vyšší netto energie laktace). Ztráty sušiny během fermentace byly u vojtěškových siláží s kratší řezankou (20 mm) nižší než u siláží s řezankou delší (40 mm). U vojtěškových siláží měly vyšší aerobní stabilitu siláže s kratší řezankou ve srovnání s řezankou delší. Řezanku s vyšší sušinou je nutné intenzivněji a déle dusat, aby z ní byl vytěsněn vzduch. |
Projekt | Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace |
Oddělení | Výživa a krmení hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace