Vliv výživy na produkci mléka

KOUKOLOVÁ, Marie, HOMOLKA, Petr a LÁCHOVÁ, Jitka. Vliv výživy na produkci mléka. Náš chov, 2017, roč. 77(2), s. 88-90. ISSN .
Kateg. publikaceOstatní..
Interní odkaz17011.pdf
Abstrakt

Kravské mléko představuje bezesporu cenný zdroj živin a proto je již celou řadu let důležitou součástí lidské výživy. Vlastnosti mléka závisí na celé řadě faktorů. Například na plemeni, jeho stáří a zdravotním stavu, na fázi laktace, ale také na vnějších podmínkách, tj. sezónních vlivech, technologii chovu, způsobu ustájení, technice dojení a na výživě, která bývá označována za faktor limitující. Předkládaná krmná dávka musí pokrývat potřebné množství živin a energie. Tím lze do jisté míry ovlivnit produkci mléka, zejména obsah mléčného tuku a v malé míře také laktózy (mléčného cukru) a mléčné bílkoviny.

ProjektRozvoj hospodářských zvířat v multifunkčním zemědělství
OdděleníVýživa a krmení hospodářských zvířat