Antibakteriální účinky přípravku s obsahem mastných kyselin
Kateg. publikace | Příspěvky ve sbornících |
Interní odkaz | 14114.pdf |
Abstrakt | Cílem práce bylo definovat antibakteriální účinky přípravku s obsahem mastných kyselin se střední délkou řetězce na Campylobacter jejuni. Produkt byl testován in vitro a následně v experimentální infekci brojlerových kuřat. Kuřata byla perorálně infikována C. jejuni a následně byl sledován vliv přídavku 0,25 % a 0,5 % komerčního preparátu Fortibac® (Delacon, ČR) na zdravotní stav, mortalitu, užitkovost a míru vylučování pathogena do prostředí. Krmivo bylo podáváno po celou dobu výkrmu (35 dní). Během pokusu byly odebírány vzorky trusu, které byly následně analyzovány na přítomnost a počty C. jejuni. Z výsledků vyplývá, že míra vylučování C. jejuni nebyla přídavkem preparátu ovlivněna. Došlo však ke statisticky průkaznému snížení mortality kuřat. |
Projekt | Rozvoj hospodářských zvířat v multifunkčním zemědělství |
Oddělení | Fyziologie výživy a jakost produkce |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace