Chov prasat a výroba vepřového masa ve světě, v EU a v ČR

KVAPILÍK, Jindřich., 2016 Chov prasat a výroba vepřového masa ve světě, v EU a v ČR. In Farmářský den, Velká Chyška. Praha Uhříněves: Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i., s. 11-15. ISSN
Kateg. publikaceOstatní..
Interní odkaz16194.pdf
Abstrakt

Na význam chovu prasat v celosvětovém měřítku poukazuje podíl vepřového masa na jeho celkové spotřebě. Podle USDA (2016) tvoří spotřebu masa ve světě ze 40,1 % maso vepřové, z 34,1 % drůbeží, z 20,0 % hovězí a ze 4,7 % skopové a kozí. Prasata s podílem 19,5 % z celkem 5 061 milionů hospodářských zvířat byla v roce 2014 čtvrtým nejpočetnějším druhem. V roce 2014 se 60 % prasat chovalo a 57 % vepřového masa vyrábělo v Asii, kde se nachází 60 % obyvatel a třetina výměry zemědělské půdy naší planety. Stejně jako ve světě je i v EU nejoblíbenější maso vepřové, jehož průměrná spotřeba na obyvatele činila 33,0 kg v roce 2015. Mezi roky 1990 a 2015 se porážky prasat a objem výroby vepřového masa v EU-15 zvýšily o 24 a 34 %, zatímco v ČR se snížily. V období 1990 až 2016 se snížily stavy prasat a prasnic v ČR na 34 a 31 % a produkce jatečných prasat a vepřového masa na 30 a 34 %. Jednou z příčin nepříznivého vývoje chovu prasat a produkce vepřového masa může být větší nárůst spotřebitelských cen vepřového masa než farmářských cen jatečných prasat. Mezi hlavní faktory, které o efektivnosti produkce rozhodují, patří vysoký počet selat odstavených od jedné prasnice za rok a vysoké přírůstky hmotnosti, aj.

ProjektRozvoj hospodářských zvířat v multifunkčním zemědělství
OdděleníChov skotu