Ekonomické aspekty chovu ošípaných
Kateg. publikace | Ostatní.. |
Interní odkaz | 23107.pdf |
Abstrakt | Vepřové maso je mezi českými spotřebiteli velmi oblíbené a dlouhodobě je nejvíce konzumovaným druhem masa v ČR. Spotřeba na obyvatele je v ČR jedna z nejvyšších v Evropě i na světě. Bohužel téměř polovina domácí spotřeby musí být zajištěna dovozy a ČR tak patří v rámci zemí EU ke státům s nejnižší mírou soběstačnosti v produkci vepřového masa. Ekonomickou efektivitu domácí produkce ovlivňuje situace na světovém a evropském trhu. Ta je definována úrovní nabídky a poptávky, od které se odvíjejí aktuální tržní ceny. Jejich výši je možno považovat za jeden z nejvýznamnějších faktorů rozhodujících o ekonomice výroby. Výkupní cena jatečných prasat se v minulých letech v EU nevyvíjela rovnoměrně, ale kolísala. Ve srovnání s ostatními roky byla cena nízká zejména v roce 2021, kdy nabídka v důsledku nižších vývozů převyšovala poptávku. Naopak dosud nejvyšší cena byla zaznamenána v roce 2022 (meziročně v průměru vyšší ve třídách S a E o 26 a 29 %). Uvádí se, že dlouhodobě je produkce vepřového masa v ČR bez podpor nerentabilní. Ve stávajících podmínkách se daří kladnou rentabilitu udržet zřejmě jen některým špičkovým chovům, zatímco řada jiných je nucena v důsledku ekonomického tlaku svou činnost ukončit. |
Projekt | Nové směry v produkci selat s důrazem na welfare, ochranu životního prostředí a ekonomiku produkce, Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace |
Oddělení | Chov skotu |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace