Ekonomické aspekty chovu ošípaných

SYRŮČEK, Jan a BARTOŇ, Luděk. Ekonomické aspekty chovu ošípaných. Roľnícke noviny, 2023, roč. 2023(16. 8. 2023), s. 27-28. ISSN .
Kateg. publikaceOstatní..
Interní odkaz23107.pdf
Abstrakt

Vepřové maso je mezi českými spotřebiteli velmi oblíbené a dlouhodobě je nejvíce konzumovaným druhem masa v ČR. Spotřeba na obyvatele je v ČR jedna z nejvyšších v Evropě i na světě. Bohužel téměř polovina domácí spotřeby musí být zajištěna dovozy a ČR tak patří v rámci zemí EU ke státům s nejnižší mírou soběstačnosti v produkci vepřového masa. Ekonomickou efektivitu domácí produkce ovlivňuje situace na světovém a evropském trhu. Ta je definována úrovní nabídky a poptávky, od které se odvíjejí aktuální tržní ceny. Jejich výši je možno považovat za jeden z nejvýznamnějších faktorů rozhodujících o ekonomice výroby. Výkupní cena jatečných prasat se v minulých letech v EU nevyvíjela rovnoměrně, ale kolísala. Ve srovnání s ostatními roky byla cena nízká zejména v roce 2021, kdy nabídka v důsledku nižších vývozů převyšovala poptávku. Naopak dosud nejvyšší cena byla zaznamenána v roce 2022 (meziročně v průměru vyšší ve třídách S a E o 26 a 29 %). Uvádí se, že dlouhodobě je produkce vepřového masa v ČR bez podpor nerentabilní. Ve stávajících podmínkách se daří kladnou rentabilitu udržet zřejmě jen některým špičkovým chovům, zatímco řada jiných je nucena v důsledku ekonomického tlaku svou činnost ukončit.

ProjektNové směry v produkci selat s důrazem na welfare, ochranu životního prostředí a ekonomiku produkce, Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace
OdděleníChov skotu