Je mikrobiologická kvalita ovčího mléka ovlivněna způsobem dojení?
Kateg. publikace | Ostatní.. |
Interní odkaz | 10191.pdf |
Abstrakt | Cílem práce bylo zjistit vztah mezi různým způsobem dojení a kvalitou ovčího mléka na základě stanovení vybraných mikrobiologických ukazatelů (celkový počet mikroorganismů, počet koliformních bakterií, počet Escherichia coli) v mléce. Ve 3 chovech dojených ovcí bylo sledováno dvacet bahnic v období celé laktace. Jedna skupina v počtu 10 bahnic byla dojena v průběhu celé laktace ručně a druhá skupina (10 bahnic) dojicím strojem. Vzorky mléka byly bahnicím odebírány jedenkrát za měsíc. Zjištěná data byla statisticky vyhodnocena metodou analýza kovariance v programu Statistica. Vzorky mléka strojně dojených ovcí měly statisticky významně vyšší celkový počet mikroorganismů a koliformních bakterií v porovnání se vzorky mléka ručně dojených ovcí. |
Projekt | Vliv chovného prostředí a způsobu dojení na welfare, užitkovost a kvalitativní vlastnosti mléka dojných ovcí |
Oddělení | Technologie a technika chovu hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace