Kombinace selenu s vitamíny E a C u drůbeže
Kateg. publikace | Články v odborných časopisech |
Interní odkaz | 13032.pdf |
Abstrakt | Mezi hlavní antioxidanty používané u drůbeže patří zejména selen a vitamíny E a C. Zvýšení hladiny antioxidantů v krmivu vede k vyšší oxidační stabilitě produktů. Přídavek selenu do krmiva slepic a kuřat zvýšil obsah selenu a vitamínu E ve vejcích a kuřecím mase. Organické formy selenu vykazují vyšší účinnost oproti seleničitanu sodnému. V poslední době se pozornost zaměřuje i na účinek kombinací různých antioxidantů. Zvýšení obsahu vitamínu A a snížení cholesterolu ve vaječných žloutcích je popisováno u současného podávání selenometioninu s vitamínem E slepicím. Naopak kombinace vitaminu C a seleničitanu sodného snížila koncentraci vitamínu A v kuřecím mase. |
Projekt | Udržitelný rozvoj chovu hospodářských zvířat v evropském modelu multifunkčního zemědělství |
Oddělení | Fyziologie výživy a jakost produkce |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace