Kombinace selenu s vitamíny E a C u drůbeže

ENGLMAIEROVÁ, Michaela. Kombinace selenu s vitamíny E a C u drůbeže. Veterinářství, 2013, roč. 63(4), s. 305-307. ISSN 0506-8231.
Kateg. publikaceČlánky v odborných časopisech
Interní odkaz13032.pdf
Abstrakt

Mezi hlavní antioxidanty používané u drůbeže patří zejména selen a vitamíny E a C. Zvýšení hladiny antioxidantů v krmivu vede k vyšší oxidační stabilitě produktů. Přídavek selenu do krmiva slepic a kuřat zvýšil obsah selenu a vitamínu E ve vejcích a kuřecím mase. Organické formy selenu vykazují vyšší účinnost oproti seleničitanu sodnému. V poslední době se pozornost zaměřuje i na účinek kombinací různých antioxidantů. Zvýšení obsahu vitamínu A a snížení cholesterolu ve vaječných žloutcích je popi­sováno u současného podávání selenometioninu s vitamínem E slepicím. Naopak kombinace vitaminu C a seleničitanu sodného snížila koncentraci vitamínu A v kuřecím mase.

ProjektUdržitelný rozvoj chovu hospodářských zvířat v evropském modelu multifunkčního zemědělství
OdděleníFyziologie výživy a jakost produkce