Moderní metody výživy dojnic

KOUKOLOVÁ, Veronika, JANČÍK, Filip, VÝBORNÁ, Alena, KUMPRECHTOVÁ, Dana, KUBELKOVÁ, Petra, HOMOLKA. Petr a PŘENOSILOVÁ, Věra., 2021 Moderní metody výživy dojnic. In Audiovizuální tvorba. Praha Uhříněves: Výzkumný ústav živočišné výroby v.v.i., s. . ISSN https://vuzv.cz/2021/01/28/moderni-metody-vyzivy-dojnic/
Kateg. publikaceUspořádání konference nebo workshopu; audiovizuální tvorba
Interní odkaz21008 https://vuzv.cz/2021/01/28/moderni-metody-vyzivy-dojnic/
Abstrakt

Mezi metody hodnocení kvality krmiv a krmných dávek jsou zařazovány jak smyslová posouzení, tak i laboratorní metody pro stanovení chemického složení. Dalšími důležitými parametry pro následné sestavení krmných dávek je stanovení stravitelnosti krmiv. Tento ukazatel se stanovuje in vitro, tedy laboratorně, s využitím průmyslových enzymů nebo in situ, speciálním postupem přímo v bachoru zvířete. Jedny z nejmodernějších možností, jak sledovat pochody v trávicím traktu přežvýkavců, zejména v bachoru a dále celkové zdraví zvířat jsou tzv. „žvejkometry“ či pH sondy. První zařízení umožňuje monitorovat dobu, po kterou kráva žere či žvýká a dále fyzickou aktivitu zvířete (pohyb). Doba žraní a žvýkání popisuje pohodu zvířat a případně v aktuálním čase upozorňuje na možné zdravotní problémy. Výše aktivity zvířete může upozornit na výskyt říje či na zdravotní problémy končetin. pH sondy jsou jednou ze součástí moderního sledování zdravotního stavu dojnic, zejména v bachoru, kdy umožňují průběžné měření pH a teploty bachorového prostředí a při vyšším výskytu kritických hodnot včas upozorní na počínající zdravotní problémy (acidózy), díky čemuž lze buď zajistit individuální léčbu zvířete, nebo změnou krmné dávky ovlivnit zdravotní stav celé skupiny zvířat.

ProjektAggregate Farming in the Cloud
OdděleníVýživa a krmení hospodářských zvířat