Možnosti redukce výskytu Clostridium perfringens v chovech drůbeže pomocí kyseliny laurové a jejích derivátů
Kateg. publikace | Ostatní.. |
Interní odkaz | 14049.pdf |
Abstrakt | Výskyt klostridiálních enteritid představuje značné hygienické riziko v chovech drůbeže na celém světě. C. perfringens je původcem nekrotické enteritidy, jejíž léčba a prevence znamené pro chovatele značné ekonomické ztráty. Po zákazu antibiotických stimulátorů růstu je jednou z alternativ kyselina laurová, jejíž inhibiční účinky jsou velmi silné právě v případě Gram pozitivních bakterií. Problém představuje experimentální ověření antibakteriální aktivity kyseliny laurové, pro problémy spojené s vyvoláním nekrorické enteritidy experimentálně. In vitro jsou však výsledky velmi slibné. |
Projekt | Rozvoj hospodářských zvířat v multifunkčním zemědělství |
Oddělení | Fyziologie výživy a jakost produkce |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace