Možnosti redukce výskytu Clostridium perfringens v chovech drůbeže pomocí kyseliny laurové a jejích derivátů

SKŘIVANOVÁ, Eva a HOVORKOVÁ, Petra., 2014 Možnosti redukce výskytu Clostridium perfringens v chovech drůbeže pomocí kyseliny laurové a jejích derivátů. In Aktuální poznatky ve výživě a zdraví zvířat a bezpečnosti produktů. Praha Uhříněves: Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i., s. 11-14. ISSN
Kateg. publikaceOstatní..
Interní odkaz14049.pdf
Abstrakt

Výskyt klostridiálních enteritid představuje značné hygienické riziko v chovech drůbeže na celém světě. C. perfringens je původcem nekrotické enteritidy, jejíž léčba a prevence znamené pro chovatele značné ekonomické ztráty. Po zákazu antibiotických stimulátorů růstu je jednou z alternativ kyselina laurová, jejíž inhibiční účinky jsou velmi silné právě v případě Gram pozitivních bakterií. Problém představuje experimentální ověření antibakteriální aktivity kyseliny laurové, pro problémy spojené s vyvoláním nekrorické enteritidy experimentálně. In vitro jsou však výsledky velmi slibné.

ProjektRozvoj hospodářských zvířat v multifunkčním zemědělství
OdděleníFyziologie výživy a jakost produkce