Ovčí mléko - minoritní, ale zajímavý produkt
Kateg. publikace | Články v odborných časopisech |
Interní odkaz | 11017.pdf |
Abstrakt | Ovce jsou v současnosti z celosvětového hlediska druhým nejrozšířenějším druhem hospodářských zvířat, nicméně pouze 10% z jejich stavů je dojeno a mléko ovcí se na celosvětové produkci mléka podílí pouze 1,3%. Barva ovčího mléka je bílá a má lehce nasládlou chuť. Ovčí mléko obsahuje více živin v porovnání s kravským nebo kozím mlékem a je bohatší z hlediska obsahu bílkovin, vápníku, železa, hořčíku, zinku, některých vitamínů, mastných kyselin se středním řetězcem, mononenasycených masných kyselin, kyseliny linoleové a všech 10 esenciálních aminokyselin. Nejvýznamnější benefit ovčího mléka spočívá v nízkém obsahu cholesterolu a vysokém obsahu vitamínů a minerálů. Podle mnoha studií má ovčí rovněž vyšší obsah CLA v porovnání s kravským, kozím nebo lidským mlékem. |
Projekt | Tvorba šlechtitelských programů pro dojné ovce s důrazem na morfologické a funkční vlastnosti vemen |
Oddělení | Genetika a šlechtění hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace