Produkce, spotřeba a soběstačnost v produkci mléka a hovězího masa v ČR a v EU
Kateg. publikace | Články v odborných časopisech |
Interní odkaz | 23040.pdf |
Abstrakt | Mezi hlavní oblasti živočišné výroby v ČR patří chov skotu, resp. produkce mléka a hovězího masa. Snahou většiny států je zachovat si soběstačnost v produkci důležitých zemědělských komodit a omezit přílišnou závislost na dovozech. Cílem tohoto příspěvku bylo zhodnocení soběstačnosti u mléka a hovězího masa v ČR ve srovnání se státy EU. Soběstačnost byla v tomto příspěvku vyjádřena v procentech a počítána podílem produkce a spotřeby. V obou těchto komoditách je ČR dlouhodobě soběstačná, značná část syrového mléka a jatečného skotu je však vyvážena zejména do sousedních zemí a zpět se do ČR dováží mléčné výrobky a hovězí maso. EU-27 je rovněž jako celek v kravském mléce a hovězím mase soběstačná, ale mezi jednotlivými členskými státy existují nemalé rozdíly. Soběstačnost nižší než 100 % vykazují zejména státy jižní Evropy. |
Projekt | Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace |
Oddělení | Chov skotu |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace