Účinnost čištění a dezinfekce dojicího zařízení pro ovce
Kateg. publikace | Články v odborných časopisech |
Interní odkaz | 9056.pdf |
Abstrakt | Cílem práce bylo porovnat účinnost procesu čištění a dezinfekce v průběhu ručního a strojního dojení na základě stanovení vybraných mikrobiologických ukazatelů. Bylo zjištěno, že vzorky mléka ručně dojených ovcí obsahovaly signifikantně nižší počet somatických buněk, počet celkových mikroorganismů, počet koliformních baktérií a počet Escherichia coli i koagulázo-pozitivních stafylokoků v porovnání se vzorky mléka ovcí dojených strojem. |
Projekt | Vliv chovného prostředí a způsobu dojení na welfare, užitkovost a kvalitativní vlastnosti mléka dojných ovcí |
Oddělení | Technologie a technika chovu hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace