Vliv konopného a lněného semínka na enzymovou aktivitu trávicího traktu kuřat
Kateg. publikace | Ostatní.. |
Interní odkaz | 23151.pdf |
Abstrakt | Přídavek lněného a konopného semínka nebo jejich kombinace v krmné směsi se zdá mít velmi příznivý vliv na zvýšení aktivity enzymů a stravitelnosti živin, doplnění látek prospěšných pro organismus, zvýšení růstových parametrů kuřat a snížení konverze krmiva. K hlavní enzymatické přeměně došlo v ileu, kde přidání konopného a lněného semínka do krmiva zvýšilo aktivitu enzymů nejvíce. Nejvyšší úroveň enzymatické aktivity byla zaznamenána u krmiva s kombinací lněného a konopného semínka 80 a 50 g/kg. Hlavní zvýšení aktivity enzymů (amyláza, celuláza, pektináza, xylanáza, maltáza, invertáza, proteinázy a lipáza) na úrovni ilea vykazovaly všechny skupiny s přídavkem konopného semene. Tyto výsledky ukázaly výhody využití diet obsahujících lněné a konopné semínko, a především kombinaci obou. |
Projekt | Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace |
Oddělení | Fyziologie výživy a jakost produkce |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace