Vliv plemenné příslušnosti býků na chemické složení a senzorické charakteristiky masa
Kateg. publikace | Články v odborných časopisech |
Interní odkaz | 12123.pdf |
Abstrakt | Cílem práce bylo vyhodnotit rozdíly v chemickém složení a senzorických charakteristikách masa býků plemen aberdeen angus, gasconne, holštýnské a české strakaté vykrmovaných ve shodných podmínkách ustájení a výživy. Zvířata byla poražena v průměrné hmotnosti 657 ± 32,7 kg při dosažení věku 17 měsíců. U masa býků aberdeen angus byl zjištěn nejvyšší obsah intramuskulárního tuku a naopak nejnižší hodnoty instrumentálně měřené síly střihu Warner Bratzler u grilovaných vzorků roštěnce. S výjimkou intenzity vůně bylo u tohoto plemene zaznamenáno rovněž nejpříznivější hodnocení u všech zbývajících senzorických charakteristik. Jako druhé v pořadí bylo posouzeno v křehkosti, žvýkatelnosti a celkové přijatelnosti maso býků gasconne. |
Projekt | Udržitelný rozvoj chovu hospodářských zvířat v evropském modelu multifunkčního zemědělství |
Oddělení | Chov skotu |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace