Vlivy na složení živin při sklizni vojtěšky
Kateg. publikace | Metodiky certifikované; metodiky; software |
Interní odkaz | 23139.pdf |
Abstrakt | Metodika se zabývá u vojtěšky posouzením vlivu lokality, pořadí seče a počasí v pěti po sobě jdoucích letech (2018–2022) na obsah dusíkatých látek, vlákniny a popelovin. Hlavním cílem výzkumu bylo pro čerstvou a zavadlou vojtěšku získat podklady pro kalibraci přístrojů v blízké infračervené spektroskopii (NIRS). Do statistického hodnocení bylo zahrnuto 1080 vzorků vojtěšky, z toho polovina pro chemickou analýzu a polovina pro analýzu NIRS. Z výsledků vyplývá, že faktory jako vývoj počasí, lokalita i pořadí seče mohou ovlivnit obsah sušiny i obsahy jednotlivých živin. Chemickou analýzou byly oproti NIRS stanoveny vyšší obsahy sušiny (o 9 g/kg suš.), acido detergentní vlákniny (o 10,2 g/kg suš.) a popelovin (2,2 g/kg suš.) a nižší N-látky (o 11,2 g/kg suš.). |
Projekt | Aplikace precizního zemědělství v celém procesu od výroby siláží až po krmení skotu, Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace |
Ke stažení | 23139 |
Oddělení | Výživa a krmení hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace