Zdroje karotenoidů pro zvýšení kvality a barvy vaječného žloutku

ENGLMAIEROVÁ, Michaela. Zdroje karotenoidů pro zvýšení kvality a barvy vaječného žloutku. Výživa a potraviny, 2018, roč. 73(4), s. 106-109. ISSN 1211-846X.
Kateg. publikaceČlánky v odborných časopisech
Interní odkaz18176.pdf
Abstrakt

Vejce s tmavším žloutkem jsou stále ještě považována za kvalitnější. Barva vaječného žloutku je dána množstvím karotenoidů v krmivu. Karotenoidy reprezentují širokou skupinu v tuku rozpustných pigmentů, které se primárně vyskytují v rostlinách. Ve velkochovech slepic se používají převážně syntetické zdroje karotenoidů. Alternativou mohou být přírodní zdroje, jakými jsou afrikán, paprika, řasa nebo i porost travin a jetelovin. Přírodní zdroje karotenoidů zvyšují především obsah zdraví prospěšných karotenoidů, luteinu a zeaxantinu a jsou účinnější ve zvyšování oxidační stability lipidů než syntetické formy. Není tedy důležité, jak intenzivní odstín barvy žloutek má, ale jaký zdroj karotenoidů byl k jeho obarvení použit.

ProjektRozvoj hospodářských zvířat v multifunkčním zemědělství
OdděleníFyziologie výživy a jakost produkce