Zdroje karotenoidů pro zvýšení kvality a barvy vaječného žloutku
Kateg. publikace | Články v odborných časopisech |
Interní odkaz | 18176.pdf |
Abstrakt | Vejce s tmavším žloutkem jsou stále ještě považována za kvalitnější. Barva vaječného žloutku je dána množstvím karotenoidů v krmivu. Karotenoidy reprezentují širokou skupinu v tuku rozpustných pigmentů, které se primárně vyskytují v rostlinách. Ve velkochovech slepic se používají převážně syntetické zdroje karotenoidů. Alternativou mohou být přírodní zdroje, jakými jsou afrikán, paprika, řasa nebo i porost travin a jetelovin. Přírodní zdroje karotenoidů zvyšují především obsah zdraví prospěšných karotenoidů, luteinu a zeaxantinu a jsou účinnější ve zvyšování oxidační stability lipidů než syntetické formy. Není tedy důležité, jak intenzivní odstín barvy žloutek má, ale jaký zdroj karotenoidů byl k jeho obarvení použit. |
Projekt | Rozvoj hospodářských zvířat v multifunkčním zemědělství |
Oddělení | Fyziologie výživy a jakost produkce |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace