Zvýšení kvality masa kuřat výkrmem na pastvě

ENGLMAIEROVÁ, Michaela a SKŘIVANOVÁ, Věra. Zvýšení kvality masa kuřat výkrmem na pastvě. Praha Uhříněves: Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i., 2022, 30 s. ISBN 978-80-7403-283-7
Kateg. publikaceOstatní..
Počet stran30
Interní odkaz22197.pdf
Abstrakt

Studie posoudila vliv pastevního výkrmu na kvalitu masa kuřat s různou intenzitou růstu a zhodnotila možnost zvýšení příjmu pastevní vegetace kuřaty formou omezení krmné dávky. Pro výkrm ve venkovních výbězích s možností pastvy jsou vhodnější středně nebo pomalu rostoucí kuřata z důvodu vyšší fyzické aktivity a pomalejšího růstu a tím zajištění dostatečně dlouhé doby pobytu na pastevním porostu, což je zárukou vyššího příjmu pastevní vegetace. Kuřata s nižší intenzitou růstu se vyznačují pevnějším a vyzrálejším svalstvem s výraznými chuťovými vlastnostmi. Konzumace pastevní vegetace kuřaty příznivě ovlivňuje kvalitu masa zvýšením obsahu antioxidantů (vitaminů a karotenoidů) a n3 polynenasycených mastných kyselin s potenciálními přínosy pro lidské zdraví. Z důvodu zajištění vyššího příjmu pastevního porostu kuřaty je vhodné uskutečnit restrikci cereální krmné směsi. Toto opatření musí ale být provedeno šetrně (snížení adlibitní dávky o 20 %), aby nevedlo k markantnímu snížení užitkovosti.

ProjektKvalita a bezpečnost produkce kuřecího masa při zkrmování moučky z hmyzu, limitovaném krmení a pastvě, Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace
OdděleníFyziologie výživy a jakost produkce