Zvýšení obsahu vitaminů, karotenoidů a n-3 mastných kyselin v mase kuřat pomocí pastevního výkrmu spolu s restrikcí cereální krmné směsi

ENGLMAIEROVÁ, Michaela a SKŘIVANOVÁ, Věra. Zvýšení obsahu vitaminů, karotenoidů a n-3 mastných kyselin v mase kuřat pomocí pastevního výkrmu spolu s restrikcí cereální krmné směsi. Drůbežář hydinár, 2023, roč. 2023(4), s. 15-18. ISSN .
Kateg. publikaceOstatní..
Interní odkaz23210.pdf
Abstrakt

Pastevní vegetace je bohatá na karotenoidy, vitaminy i n-3 mastné kyseliny, které se formou pastvy dostávají do organismu pasoucích se jedinců a obohacují tak jejich maso o tyto látky a zvyšují tím nejen kvalitu produktů, ale i zdraví zvířat a lidí. Pro zajištění vyššího příjmu pastevní vegetace je vhodné u kuřat aplikovat restrikci, tj. snížit množství předkládané cereální krmné směsi. Úroveň restrikce musí být s rozvahou, aby nedošlo k nechtěnému razantnímu snížení užitkovosti, ale jen v tolerovaných mezích. U středně rostoucích kohoutků Hubbard JA 757 byla restrikce cereální krmné směsi o 20 % dostatečná ke zvýšení obsahu luteinu a zeaxantinu a snížení poměru n-6/n-3 a aterogenního a trombogenního indexu.

ProjektKvalita a bezpečnost produkce kuřecího masa při zkrmování moučky z hmyzu, limitovaném krmení a pastvě, Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace
OdděleníFyziologie výživy a jakost produkce