Zvýšení obsahu vitaminů, karotenoidů a n-3 mastných kyselin v mase kuřat pomocí pastevního výkrmu spolu s restrikcí cereální krmné směsi
Kateg. publikace | Ostatní.. |
Interní odkaz | 23210.pdf |
Abstrakt | Pastevní vegetace je bohatá na karotenoidy, vitaminy i n-3 mastné kyseliny, které se formou pastvy dostávají do organismu pasoucích se jedinců a obohacují tak jejich maso o tyto látky a zvyšují tím nejen kvalitu produktů, ale i zdraví zvířat a lidí. Pro zajištění vyššího příjmu pastevní vegetace je vhodné u kuřat aplikovat restrikci, tj. snížit množství předkládané cereální krmné směsi. Úroveň restrikce musí být s rozvahou, aby nedošlo k nechtěnému razantnímu snížení užitkovosti, ale jen v tolerovaných mezích. U středně rostoucích kohoutků Hubbard JA 757 byla restrikce cereální krmné směsi o 20 % dostatečná ke zvýšení obsahu luteinu a zeaxantinu a snížení poměru n-6/n-3 a aterogenního a trombogenního indexu. |
Projekt | Kvalita a bezpečnost produkce kuřecího masa při zkrmování moučky z hmyzu, limitovaném krmení a pastvě, Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace |
Oddělení | Fyziologie výživy a jakost produkce |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace