Dnes již není sporu o tom, že vejce jsou nejkvalitnější potravinou živočišného původu. Tato vysoká kvalita vajec je běžně znehodnocována přídavkem živočišných tuků do krmných směsí, ale i syntetickým barvivem kantaxantinem, E 161g. Ten je podle orgánů EU potenciálně nebezpečný pro zdraví člověka. Při překročení povolené koncentrace hrozí ukládání krystalů kantaxantinu v oční sítnici. Kantaxantin nesmí přijít přímo do žádné potraviny s výjimkou Štrasburských párků, kde je jeho množství omezeno nařízením. Uvedené barvivo je přidáváno téměř do všech krmných směsí pro intenzivní chovy slepic v klecích a na podestýlce, ale jak zjistil dTest – Nezávislé testy, poměrně často i do krmných směsí pro volné chovy a byl prokázán i ve vzorku tzv. omega vajec. Ta se prodávají za vysoké ceny a lidé je kupují v domnění, že prospívají svému zdraví. Ve VÚŽV v Praze Uhříněvsi proběhla řada pokusů s obohacováním vajec přírodními zdroji karotenoidů luteinu a zeaxantinu a souběžně s tím lipofilními vitaminy. Pro chovy bez pastevního výběhu se nejvíce osvědčila moučka z aksamitníku, která silně zvýší uvedené cenné látky ve vejci a současně obarví žloutek, a to při zvýšených nákladech jen 0,10 Kč/vejce. Ověřená technologie Přírodní zdroje karotenoidů v krmných směsích pro slepice byla v roce 2017 smluvně předána farmě Dvořák Zlatníky – Hodkovice, stejně jako v předchozích letech certifikovaná metodika zaměřená na pastevní chov slepic, kde dochází k navýšení koncentrace vitaminů a karotenoidů ve vejcích.
Farma Dvořák Zlatníky je v ČR hlavním průkopníkem obohacených vajec z podestýlkového chovu a chovu slepic na pastvě. Nadále spolupracuje s VÚŽV na sledování obsahu vitaminů a karotenoidů v krmivech a vejcích.
- EFFECT OF INCREASING DOSES OF MARIGOLD (TAGETES ERECTA) FLOWER EXTRACT ON EGGS CAROTENOIDS CONTENT, COLOUR AND OXIDATIVE STABILITY
SKŘIVAN, Miloš, MAROUNEK, Milan, ENGLMAIEROVÁ, Michaela a SKŘIVANOVÁ, Eva. Effect of increasing doses of marigold (Tagetes erecta) flower extract on eggs carotenoids content, colour and oxidative stability. Journal of Animal and Feed Sciences, 2016, 25, 58-64. ISSN 1230-1388.
- PŘÍRODNÍ ZDROJE KAROTENOIDŮ V KRMNÝCH SMĚSÍCH PRO SLEPICE
VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. V UHŘÍNĚVSI. Přírodní zdroje karotenoidů v krmných směsích pro slepice. Autoři: SKŘIVAN, Miloš a KOŃÁK, David. . Ověřená technologie OT/VÚŽV/06/2017. 2018-02-27.
- CHOV SLEPIC NA PASTVĚ ZVYŠUJE OBSAH VITAMINŮ A KAROTENOIDŮ VE VEJCÍCH
VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. V UHŘÍNĚVSI. Chov slepic na pastvě zvyšuje obsah vitaminů a karotenoidů ve vejcích. Autoři: SKŘIVAN, Miloš a ENGLMAIEROVÁ, Michaela.. Česká republika. Certifikovaná metodika 978-80-7403-138-0. 2015-09-28.