Výzkumný ústav živočišné výroby na Noci vědců 2023 v Národním zemědělském muzeu

Také letos se Výzkumný ústav živočišné výroby představil na každoročním přiblížení zemědělské vědy veřejnosti na Noci vědců v Národním zemědělském muzeu. Stanoviště oddělení Genetiky a šlechtění hospodářských zvířat a stanoviště oddělení Biologie reprodukce z VÚŽV si připravilo pro návštěvníky zábavný i poučný program. Ing. Ludmila Zavadilová, CSc. a Ing. Josef Fulka, DrSc. vystoupili s přednáškami.


 

výzkumný ústav živočišné výroby

Již sedmým rokem se Národní zemědělské muzeum proměnilo na jeden večer v centrum zemědělské vědy. Letošní téma bylo „Tajemství“.

Stanoviště oddělení Genetiky a šlechtění hospodářských zvířat si připravilo pro návštěvníky aktivity s podtitulem „Proč máš tak velké uši a huňatý kožíšek?“ Veřejnost tak měla možnost poznat, jak funguje přenos genů z rodičů na potomky, dozvěděla se zajímavosti o králících, psech a skotu, poznala tajemství koňských barev a vyzkoušela si sestavit svou vlastní DNA.

Stanoviště oddělení Biologie reprodukce připravilo exponáty spojené s metodou fertilizace „in vitro„, v mikroskopu návštěvníci sledovali kančí spermie a pro děti byly též připraveny aktivity spojené s délkou březosti zvířat. Součástí obou stanovišť byla projekce na TV obrazovkách.

Ing. Ludmila Zavadilová, CSc. přednášela na téma „Genetika ve šlechtění hospodářských zvířat.“ a Ing. Josef Fulka, DrSc. na téma: „Zázrak početí ENUKLEOLACE aneb Made in Czech Republic.“

 

VÚŽV v.v.i. > Aktuality