Bakteriální rezistence k antibiotikům. Studium prevalence kolistin-rezistentních E. coli v kuřecím mase z české maloobchodní sítě
Kateg. publikace | Ostatní.. |
Interní odkaz | 20068.pdf |
Abstrakt | Kolistin je polymyxinové antibiotikum poslední volby pro léčbu humánních infekcí klinicky rezistentních gram-negativních bakterií, jako jsou Enterobacteriaceae rezistentní na karbapenemy (Tzouvelekis a kol., 2012). Kolistin se používá k terapeutickým účelům také u zvířat určených k produkci potravin (Pardon a kol., 2012). Až donedávna byla rezistence na kolistin omezena na chromozomální mutace (Landman a kol., 2008). Situace se v roce 2015 změnila objevem plazmidy zprostředkovávaného mechanismu rezistence vůči kolistinu, tzv. mcr-1 genu popsaného u bakterií izolovaných u zvířat, ze syrového masa a hospitalizovaných pacientů v Číně (Liu a kol., 2016). Od té doby je výskyt genu mcr-1 hlášen po celém světě u lidí, zvířat a ze vzorků životního prostředí (Schwarz a Johnson, 2016). Do roku 2019 bylo postupně popsáno dalších 9 mcr genů kódujících kolistinovou rezistenci u enterobakterií jako je Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae a Acinetobacter baumannii (Carroll a kol., 2019). O prevalenci mcr genů v potravinách dostupných v České republice existuje pouze omezené množství informací. Proto jsme se v této studii zaměřili na hodnocení míry výskytu mcr-1 genů u vzorků kuřecího masa z maloobchodní sítě, které majoritně odpovídají za kolistinovou rezistenci. |
Projekt | Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace |
Oddělení | Fyziologie výživy a jakost produkce |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace