Diverzita bakteriálního společenstva ve fugátu bioplynových stanic zpracovávajících kejdu hospodářských zvířat
Kateg. publikace | Ostatní.. |
Interní odkaz | 21105.pdf |
Abstrakt | V zemědělských bioplynových stanicích dochází anaerobní digescí k rozkladu organické hmoty na bioplyn a digestát. Vstupní složkou bývá vedle kukuřičné siláže i kejda hospodářských zvířat. Původ kejdy ovlivňuje do určité míry složení bakteriálního společenstva ve fermentoru. Tekutý výstup z fermentoru fugát se obvykle aplikuje na ornou půdu jako hnojivo. Cílem experimentu bylo porovnání diverzity bakteriálních společenstev ve fugátu pocházejícího z bioplynových stanic zpracovávajících kejdu skotu, prasat a drůbeže jako vstupní surovinu. Byla provedena identifikace bakteriálního společenstva na základě 16S rRNA na úrovni řádů a porovnána diverzita bakterií metodou fragmentační analýzy ribozomální RNA. Mezi fugáty byly zjištěny významné rozdíly ve složení bakteriálního společenstva, ve všech případech však dominoval řád Clostridiales. |
Projekt | Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace |
Oddělení | Fyziologie výživy a jakost produkce |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace