Gram-pozitivní původci mastitid dojného skotu a možnosti jejich eliminace pomocí olejů s obsahem mastných kyselin o střední délce řetězce

SKŘIVANOVÁ, Eva a LALOUČKOVÁ, Klára. Gram-pozitivní původci mastitid dojného skotu a možnosti jejich eliminace pomocí olejů s obsahem mastných kyselin o střední délce řetězce. Praha Uhříněves: Vědecký výbor výživy zvířat, 2021, 41 s. ISBN 978-80-7403-251-6
Kateg. publikaceOstatní..
Počet stran41
Interní odkaz21074.pdf
Abstrakt

Bakteriální původci mastitid skotu jsou zpravidla všudypřítomné grampozitivní bakterie rodů Streptococcus, Staphylococcus, Escherichia, apod. Tyto bakterie představují v chovech skotu nebezpečí vzniku infekce mléčné žlázy, spolu se všemi jejími důsledky. Jejich další nebezpečí je vázáno na člověka, a to zejména pro velmi vysokou míru rezistence daných bakterií k desinfekčním látkám a antibiotikům. Tato rezistence je dále šířena do prostředí. Snižování rezistence je možné několika způsoby, včetně použití alternativních desinfekčních a antimikrobiálních přípravků. Studie je zaměřena na využití olejů bohatých na mastné kyseliny o střední délce řetězce (medium-chain fatty acids; MCFA), které jsou známé svou antibakteriální aktivitou, a mohou sloužit jako náhrada antiseptik a antibiotik. Cílem experimentální části této studie je vyhodnotit mikrodiluční bujónovou metodou in vitro inhibiční aktivitu palmových olejů bohatých na MCFA po štěpení exogenní lipázou z Mucor javanicus vůči pěti kmenům grampozitivních bakteriálních patogenů, u nichž bylo prokázáno, že způsobují mastitidu u mléčného skotu (Staphylococcus aureus a Streptococcus agalactiae). Hypotézou je myšlenka využití palmových olejů bohatých na MCFA jako alternativního přístupu v rámci „predip“ a „postdip“ postupů na farmách dojeného skotu.

OdděleníFyziologie výživy a jakost produkce