Gram-pozitivní původci mastitid dojného skotu a možnosti jejich eliminace pomocí olejů s obsahem mastných kyselin o střední délce řetězce
Kateg. publikace | Ostatní.. |
Počet stran | 41 |
Interní odkaz | 21074.pdf |
Abstrakt | Bakteriální původci mastitid skotu jsou zpravidla všudypřítomné grampozitivní bakterie rodů Streptococcus, Staphylococcus, Escherichia, apod. Tyto bakterie představují v chovech skotu nebezpečí vzniku infekce mléčné žlázy, spolu se všemi jejími důsledky. Jejich další nebezpečí je vázáno na člověka, a to zejména pro velmi vysokou míru rezistence daných bakterií k desinfekčním látkám a antibiotikům. Tato rezistence je dále šířena do prostředí. Snižování rezistence je možné několika způsoby, včetně použití alternativních desinfekčních a antimikrobiálních přípravků. Studie je zaměřena na využití olejů bohatých na mastné kyseliny o střední délce řetězce (medium-chain fatty acids; MCFA), které jsou známé svou antibakteriální aktivitou, a mohou sloužit jako náhrada antiseptik a antibiotik. Cílem experimentální části této studie je vyhodnotit mikrodiluční bujónovou metodou in vitro inhibiční aktivitu palmových olejů bohatých na MCFA po štěpení exogenní lipázou z Mucor javanicus vůči pěti kmenům grampozitivních bakteriálních patogenů, u nichž bylo prokázáno, že způsobují mastitidu u mléčného skotu (Staphylococcus aureus a Streptococcus agalactiae). Hypotézou je myšlenka využití palmových olejů bohatých na MCFA jako alternativního přístupu v rámci „predip“ a „postdip“ postupů na farmách dojeného skotu. |
Oddělení | Fyziologie výživy a jakost produkce |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace