Případ wagyu aneb čím se japonský skot liší od ostatních plemen

BARTOŇ, Luděk, BUREŠ, Daniel a LEBEDOVÁ, Nicole. Případ wagyu aneb čím se japonský skot liší od ostatních plemen. Zpravodaj Českého svazu chovatelů masného skotu, 2024, roč. 31(březen), s. 50-53. ISSN .
Kateg. publikaceOstatní..
Interní odkaz24023.pdf
Abstrakt

Japonský masný skot wagyu je v mnoha ohledech výjimečný. Maso vykrmených zvířat obsahuje množství intramuskulárního tuku (IMT), které je několikanásobně vyšší než u jiných plemen skotu. To odpovídá požadavkům japonského trhu a konzumentů, ale své příznivce si postupně získává i v jiných částech světa. Způsob chovu a zejména výkrmu se rovněž vymyká běžným zvyklostem, především co se týká bezprecedentního podílu jádra v krmné dávce. Výsledkem je maso, které se díky svým vlastnostem a exkluzivitě často prodává za extrémně vysokou cenu. Účelem tohoto článku je shrnutí příčin výjimečnosti skotu wagyu a porovnání jeho masné užitkovosti a kvality masa s jinými běžně využívanými plemeny masného skotu.

ProjektDlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace
OdděleníChov skotu