Případ wagyu aneb čím se japonský skot liší od ostatních plemen
Kateg. publikace | Ostatní.. |
Interní odkaz | 24023.pdf |
Abstrakt | Japonský masný skot wagyu je v mnoha ohledech výjimečný. Maso vykrmených zvířat obsahuje množství intramuskulárního tuku (IMT), které je několikanásobně vyšší než u jiných plemen skotu. To odpovídá požadavkům japonského trhu a konzumentů, ale své příznivce si postupně získává i v jiných částech světa. Způsob chovu a zejména výkrmu se rovněž vymyká běžným zvyklostem, především co se týká bezprecedentního podílu jádra v krmné dávce. Výsledkem je maso, které se díky svým vlastnostem a exkluzivitě často prodává za extrémně vysokou cenu. Účelem tohoto článku je shrnutí příčin výjimečnosti skotu wagyu a porovnání jeho masné užitkovosti a kvality masa s jinými běžně využívanými plemeny masného skotu. |
Projekt | Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace |
Oddělení | Chov skotu |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace