Soběstačnost v produkci mléka a mléčných výrobků
Kateg. publikace | Články v odborných časopisech |
Interní odkaz | 10060.pdf |
Abstrakt | V roce 2009 dosáhla v ČR soběstačnost ve výrobě syrového mléka cca 102 %, v produkci konzumního mléka a mléčných výrobků 86 %. Mezi hlavní příčiny snižování soběstačnosti u této komodity v posledních letech patří nepříznivé a ve srovnání se státy EU-15 horší ekonomické výsledky výroby syrového mléka, resp. nižší nákupní ceny mléka v ČR a rozdíly ve výši přímých plateb mezi státy unie. Snížení závislosti na dodávkách mléčných výrobků ze zahraničí vyžaduje jak dobrou práci výrobců a zpracovatelů mléka, ale i politickou podporu a srovnatelné podmínky v rámci unie. |
Projekt | Optimalizace výživy a chovu dojnic v podmínkách zemědělské politiky EU |
Oddělení | Chov skotu |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace