Vliv proteinové složky krmiva na kvalitu masa býků českého strakatého skotu
Kateg. publikace | Články v odborných časopisech |
Interní odkaz | 22133.pdf |
Abstrakt | Cílem předložené práce bylo vyhodnotit vliv rozdílného zdroje proteinu v krmné dávce skotu na fyzikální, chemické a organoleptické vlastnosti hovězího masa. Byly porovnávány tři skupiny vykrmovaných býků, jejichž krmná dávka byla doplněna komerčním doplňkovým krmivem obsahujícím močovinu (kontrolní skupina), řepkový extrahovaný šrot (řepka) a zrna lupiny bílé (lupina). Po porážce byly k dalším analýzám odebrány dva svaly (longissimus lumborum a rectus abdominis). U barvy, vaznosti nebo chemického složení obou masných partií nebyly mezi skupinami nalezeny rozdíly. Naopak výsledky hodnocení instrumentálně měřené křehkosti a organoleptických vlastností masa posuzovaných prostřednictvím senzorického panelu ukazují, že grilované vzorky býků krmených lupinou vykazovaly příznivější parametry textury než obě zbývající skupiny. Maso této skupiny však mělo u obou svalů méně příznivé hodnocení pro vůni a chuť typickou pro hovězí maso, naopak zde byla pozorována vyšší intenzita abnormální vůně a některých chutí, které nejsou pozitivně asociovány s charakteristikami typickými pro hovězí maso. |
Projekt | Domácí bílkovinné plodiny ve výživě skotu, Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace |
Oddělení | Chov skotu |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace