Vliv výživy a imunokastrace na intenzitu růstu a kvalitu masa farmově chovaných daňků evropských
Kateg. publikace | Články v odborných časopisech |
Interní odkaz | 23130.pdf |
Abstrakt | Cílem předložené práce bylo vyhodnotit vliv různého způsobu výživy a imunokastrace na intenzitu růstu a kvalitu masa farmově chovaných daňků evropských. Do experimentu bylo zařazeno celkem 40 třináctiměsíčních samců, kteří byli rozděleni na dvě skupiny s různým množstvím předkládaného doplňkového koncentrovaného krmiva po dobu 112 dnů. U poloviny zvířat každé skupiny byla provedena imunokastrace. Vyšší množství doplňkového krmení se projevilo na vyšší intenzitě růstu v období výkrmu i na vyšší jatečné výtěžnosti poražených zvířat, zatímco vliv imunokastrace na tyto ukazatele prokázán nebyl. Analýza chemického složení tří svalů (longissimus thoracis et lumborum, biceps femoris a supraspinatus) nalezla rozdíly v obsahu bílkovin, vyšší hodnoty byly pozorovány u nekastrovaných samců nebo u skupiny krmené intenzivnější krmnou dávkou. Maso jedinců této skupiny obsahovalo také vyšší množství intramuskulárního tuku ve srovnání s daňky krmenými menším množstvím doplňkového krmiva. Z výsledků senzorické analýzy vyplývá, že imunokastrace pozitivně ovlivnila celkovou intenzitu vůně, křehkost a šťavnatost grilovaných steaků nejdelšího zádového svalu, zatímco maso zvířat krmených nižším množstvím doplňkového krmiva vynikalo intenzivnější vůní po travním porostu. |
Projekt | Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace |
Oddělení | Chov skotu |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace