Vědecký výbor výživy zvířat byl ustaven 24.7.2002 při Výzkumném ústavu živočišné výroby v souladu s usnesením vlády č. 1320/2001 ke „Strategii zajištění bezpečnosti (nezávadnosti) potravin v ČR“. Činnost vědeckého výboru byla zařazena mezi hlavní činnosti Výzkumného ústavu živočišné výroby.
Předseda:
prof. Ing. Milan Marounek, DrSc. (Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i. Praha Uhříněves)
marounek.milan@nullvuzv.cz
Místopředseda:
prof. MVDr. Ing. Pavel Suchý, CSc.
suchypavelprof@nullseznam.cz
Členové:
doc. Ing. Petr Homolka, CSc., Ph.D. (Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i. Praha Uhříněves)
homolka.petr@nullvuzv.cz
Ing. Václav Kudrna, CSc. (Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i. Praha Uhříněves)
kudrna.vaclav@nullvuzv.cz
prof. Ing. Martina Lichovníková, Ph.D. (Mendelova univerzita v Brně)
lichov@nullmendelu.cz
prof. MVDr. Eva Skřivanová, Ph.D. (Česká zemědělská univerzita v Praze)
skrivanova@nullaf.czu.cz
prof. Ing. Věra Skřivanová, CSc. (Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i. Praha Uhříněves)
skrivanova.vera@nullvuzv.cz
prof. Ing. Eva Straková, Ph.D. (Veterinární a farmaceutická univerzita Brno)
strakovae@nullvfu.cz
Ing. Bohumír Šimerda (ADDICOO GROUP s.r.o.)
bohumir.simerda@nulladdicoo.com>
prof. Ing. Eva Tůmová, CSc. (Česká zemědělská univerzita v Praze)
tumova@nullaf.czu.cz
Dr. Ing. Pavel Tvrzník
tvrznik.pavel@nullvolny.cz
prof. Ing. Ladislav Zeman, CSc. (Mendelova univerzita v Brně)
zeman@nullmendelu.cz
Tajemnice:
Ing. Yvona Tyrolová (Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i. Praha Uhříněves)
tyrolova.yvona@nullvuzv.cz
Činnost výboru:
Výbor posuzuje na vědeckém základě zdravotní rizika krmiv a jednotlivých složek krmiv. Členové vypracovávají expertní studie, které reagují na aktuální problematiku ve výrobě krmiv a výživě zvířat. Studie musí zahrnovat veškeré poznatky, které jsou o dané problematice ve vědeckém světě známy. Některé studie představují také výsledky vlastních experimentálních pokusů. Vše musí být napsáno nezávislým, objektivním způsobem a srozumitelně.
Stanoviska Vědeckého výboru výživy zvířat reagují na dotazy kladené Koordinační skupinou pro bezpečnost potravin (KS) nebo jsou reakcí na aktuální problémy týkající se bezpečnosti krmiv a výživy zvířat. Koordinační skupina je stálým poradním a iniciačním orgánem ministra zemědělství ČR v oblasti bezpečnosti potravin. Za svou činnost je odpovědná ministru zemědělství. Poradním orgánem KS je Vědecký výbor výživy zvířat.
VVVZ také zpracovává podklady pro stanoviska ČR k materiálům Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA). Posláním EFSA je především poskytovat nezávislá vědecká stanoviska a zajistit propojení organizací členských států. Dále EFSA poskytuje informace poslancům Evropského parlamentu.
Přehled hlavní činnosti
Expertní studie:
2022
2021
- Gram-pozitivní původci mastitid dojeného skotu a možnosti jejich eliminace pomocí olejů s obsahem mastných kyselin o střední délce řetězce
- Zkrmování hmyzích mouček u drůbeže
- Diverzita potenciálních bakteriálních patogenů ve fugátu bioplynových stanic zpracovávajících kejdu hospodářských zvířat
- Rostlinné alternativy k antibiotické léčbě bakteriálních kožních infekcí hospodářských zvířat
2020
- Srovnání hektarové produkce proteinu zelené hmoty tří odrůd lupiny bílé
- Srovnání hektarové produkce proteinu semene tří odrůd lupiny bílé
- Uplatnění řas ve výživě drůbeže
- Bakteriální rezistence k antibiotikům. Studium prevalence kolistin-rezistentních E. coli v kuřecím mase z české maloobchodní sítě.
2019
- Účinek amidového alginátu na fekální lipidy a homeostázi cholesterolu u potkanů: srovnání s Orlistatem
- Potenciální bakteriální patogeny ve výstupních složkách bioplynových stanic zpracovávajících kejdu hospodářských zvířat
- Tvorba methanu v trávicím traktu živočichů
2018
- In vitro-in vivo účinky komerční směsi silic na bachorovou fermentaci a produkci dojnic
- Vybrané faktory výživy zvířat ovlivňující bezpečnost potravin
2017
- Přírodní látky a jejich biologická aktivita. 7. Látky ovlivňující mastitidu u hospodářských zvířat
- Hygienické aspekty pastevního chovu drůbeže (Gallus gallus f. domestica). II Bakteriologické parametry
- Vliv vápníku na kvalitu skořápky a bezpečnost produkce vajec v různých systémech ustájení
- Nutriční hodnota bezobratlých živočichů a jejich využití ve výživě (současnost a perspektivy)
- Hygienické aspekty pastevního chovu drůbeže. III. Problematika kokcidií rodu Cryprosporidium u slepic (Gallus gallus f. domestica) v různých systémech ustájení
2016
- Možnosti využití lupiny bílé
- Možnosti využití rakytníkových produktů ve výživě zvířat
- Netradiční probiotikum na bázi bakterií rodu Clostridium a jeho využití ve výživě drůbežích brojlerů
2015
- Přírodní látky a jejich biologická aktivita. 6. Látky ovlivňující tvorbu a kvalitu mléka u skotu.
- Uplatnění selenu, přírodních a syntetických karotenoidů a vitaminu C ve výživě nosnic a brojlerových kuřat
2014
2013
- Bioplynové stanice z pohledu výživy zvířat
- Přírodní látky a jejich biologická aktivita. 5. Sekundární metabolity rostlin ovlivňující methanogenezi a mikrobiální profil přežvýkavců
2012
- Rostliny s antinutričními a toxickými látkami vyskytující se potenciálně v pícninách v ČR
- Ekologické zemědělství – produkce zdravých a bezpečných krmiv
- Transformace mykotoxinů střevními mikroorganismy
2011
2010
2009
2008
- Úvod do problematiky vztahu zdravotního stavu a výživy zvířat
- Přírodní látky a jejich biologická aktivita. 1. Látky potenciálně ovlivňující reprodukci prasat
- Význam hovězího masa v potravinovém řetězci. Vliv krmné dávky skotu na profil mastných kyselin hovězího masa
- Vliv mykotoxinů sterigmatocystinu, moniliforminu, diacetoxyscipenolu, phomopsinu na zdraví zvířat (souhrn literárních poznatků)
- Kvalita rostlinných olejů a jejich význam z hlediska zdraví zvířat a možného ovlivnění nutriční hodnoty potravin živočišného původu
2007
- Konjugovaná kyselina linolová v živočišných produktech: souvislost s výživou zvířat a zdravím lidí
- Uplatnění lupiny ve výživě přežvýkavců
- Flavanoidy ve výživě zvířat
- Vliv ustájení a výživy na kvalitu masa a vajec drůbeže
- Hodnocení rizik nežádoucích látek v krmivech. Hodnocení rizika, jejich míra a závažnost unejvíce používaných doplňkových látek a u některých nežádoucích látek v krmivovém řetězci
- Zvýšení obsahu zdraví prospěšných polynenasycených mastných kyselin mléka výživou zvířat
- Vliv krmné dávky dojnic na množství a kvalitu mléčného tuku
- Nutriční vlastnosti sójových sacharidů ve vztahu k nepřežvýkavcům
- Využití vedlejších produktů vznikajících při výrobě bioetanolu
- Nutriční a dietetická hodnota tuzemských proteinových krmiv jako alternativa sóji a sójových produktů. Část II-řepka a řepkové produkty
- Nutriční a dietetická hodnota tuzemských proteinových krmiv jako alternativa sóji a sójových produktů. Část III – Amarant jako alternativní proteinové krmivo
2006
- Kokcidiózy a histominiázy drůbeže – závažnost v současné době a možnosti prevence
- Nutriční a dietetická hodnota tuzemských proteinových krmiv jako alternativa sóji a sójových produktů. Část I – Lupina
- Náhrada krmiv živočišného původu u přežvýkavců
- Přírodní toxické látky ve výživě zvířat
2005
2004
- Zušlechtění krmiv – podmínka jejich bezpečnosti a produkční účinnosti
- Škodlivé a toxické látky v krmivech živočišného původu
- Mikrobiální rizika krmiv
- Využití krmných aditiv s ohledem na bezpečnost krmivového a potravinového řetězce
- Dopad legislativy EU do norem a legislativy krmivářského průmyslu v ČR
- Význam kyseliny fytové ve výživě zvířat a lidí a důsledky její přítomnosti v krmivech a potravinách
2003
-
Možnosti náhrady antibiotických stimulátorů růstu ve výživě zvířat
-
Dopad následků záplav na výrobu krmiv a návrh opatření
-
Vědecký názor na používání GMO ve výživě zvířat
-
Zaměnitelnost krmiv v návaznosti na zákaz krmného požití masokostní moučky
-
Používání stopových prvků ve výživě zvířat ve vazbě na užitkovost zvířat a životní prostředí
-
Zhodnocení situace ve výrobě krmiv a jejich skladování v zemědělských závodech
-
Využívání odpadních a vedlejších produktů ve výživě zvířat
2002
-
Vytvoření databáze informací (za posledních cca 10 let) o legislativě ČR a EU, týkající se identifikace rizik a bezpečnosti potravin
-
Identifikace a vyhodnocení možných rizik souvisejících s bezpečností krmiv a návrhy na jejich řešení
-
Cizorodé látky v krmivech a potravinových řetězcích – analýza minulého období a prognóza do dalších let
Konference:
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
Odkazy: